diumenge, 4 d’octubre del 2015

PARLA


Imatges extretes de Flickr (clicant-hi a sobre del diàleg de l'esquerra en veureu l'autoria)



PARLA

parla jo escolto parla'm va
que no s'apagui la conversa
cada paraula que dius fa
de mà a l'espatlla i a l'orella
a cada frase el benestar
baixa pel braç l'ull es dispersa
parla'm de què faràs demà
de tu de mi de les paraules
amb més paraules del matí
de la tornada del jardí
de tu i de mi d'aquest divendres

de Jaume Subirana
Rapala (2007)


"L'autor ha anat despullant la sintaxi fins a prescindir de la puntuació. És el ritme intern del vers qui ens marca una lectura que hem de fer nostra, cercant on agafar-nos". Vaig dir aquestes paraules en relació al poemari Una pedra sura. Ara m'adono que són perfectament aplicables a "Parla" del seu llibre anterior, Rapala, -i a un altre poema del mateix llibre titulat "Nacionalisme al tren". Un terreny -aquest de la puntuació- que va explorar tímidament però que a Una pedra sura pren més protagonisme. I és precisament aquest ritme intern allò que m'ha fet més atractiu el repte de musicar-lo. 




Continuo en ratxa creativa. Un altre poema de Jaume Subirana s'ha afegit a la llista dels musicats. Crec que ja n'hi haurà prou, tot i que les muses poden despertar-me a mitjanit i descobrir-me una nova melodia amagada en uns altres versos del poeta.
Sigui com sigui la part musical té ja un territori prou ampli. Ens haurem de centrar en la tria dels poemes a recitar i, sobretot -el més difícil- en donar una idea a tot el conjunt. M'hauré de submergir en la relectura dels dietaris, el FLUX, i alguna entrevista a la recerca dels fragments que m'han d'ajudar a presentar el poeta amb les seves pròpies paraules. No serà fàcil. Amb Philip Larkin disposava d'una entrevista fantàstica i, a més, el poeta anglès em va donar uns quants "titulars" que em van facilitar el camí. Subirana és més discret, menys donat a parlar de si mateix, així que caldrà pouar entre línies…


3 comentaris:

  1. Hola August,
    Et vaig posar un comentari ahir i veig que ha desaparegut...Hi tornaré, tot i que potser no s'assemblarà!
    Quines casualitats, mira que coincidir amb el Sant... Doncs sí, jo també el celebro. Moltes gràcies i felicitats també per a tu.
    La cançó és molt bonica, m'agrada el fragment parlat...Quan acabis aquest projecte que estàs fent serà per tirar coets!
    Saps que no m'havia fixat en això de la puntuació, quan he llegit el poema? això vol dir que té un bon ritme intern...Ui aquestes paraules que fan de mà a l'espatlla, que bonic!
    Saps no puc veure les primeres imatges, només un rectangle blanc...
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Hola Roser,
    vaig rebre un comentari teu per mail -vols dir que no era aquest? De totes maneres gràcies per tornar-lo a escriure (i a més s'hi assembla molt).
    El projecte va fent la seva via, he enllestit la part musical i ara toca compartir-la amb la meva "banda" i a veure com ho muntem. Falten a més els poemes que caldrà recitar i algun text més. En fi, ja en sentiràs a parlar. I espero que també ho puguis sentir en directe!
    Sí, té un bon ritme el poema i això facilita molt les coses a l'hora de musicar-lo. A mi també m'agrada molt aquesta imatge que cites de paraules que acompanyen gairebé físicament.
    Em sap greu que no puguis veure les imatges perquè són molt boniques. Es veuen moltes parelles parlant. Potser l'arxiu pesa massa i triga en carregar-se. Pots provar aquest enllaç a veure si les veus: https://picasaweb.google.com/114941379221548429453/Parlant?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKjpr9rf3t-E0wE&feat=directlink

    Petonets també per a tu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai August, potser si que et vaig contestar per mail i m'he confós( això ho deu fer la màgia de la tardor) és molt possible...Provaré d'esperar una estona a veure si surten les imatges i sinó hi aniré pels enllaços.
      Bons dies festius.

      Elimina